onsdag 12. desember 2012

Anskaffelse: Oppdrett eller dyrebutikk?

Når du først har bestemt deg for å gå til anskaffelse av en hamster, er neste spørsmål hvor du skal kjøpe den fra. Er det så enkelt at man bare kan gå i dyrebutikken og velge seg en? Er du bevisst over valget du da tar, og vet du hva konsekvensene av valget er? Denne siden er skrevet som en opplysningsside for dyrekjøpere som ønsker å ta et bevisst valg som støtter smådyrs velferd, sikkerhet, helse og fremtid.

På forhånd av det jeg skriver i denne artikkelen vil jeg understreke at jeg på ingen måte er i mot dyrebutikker. Jeg har selv jobbet i dyrebutikk i mange år. Det er jo der vi får tak i alt vi trenger til dyra, og kan spørre om råd og veiledning. Jeg vil heller ikke komme med noen skjennepreken til dere som allerede har kjøpt dyr i dyrebutikk. Det er noe vi alle har gjort en gang eller flere, meg selv inkludert. Jeg mener helt enkelt bare at dyr ikke skal selges over disk, eller avles opp på store farmer hvor enkeltdyret ikke har noen verdi. Jeg vet at grunnen til at jeg selv kjøpte dyr i dyrebutikk tidligere var mangel på kunnskap om kjæledyrindustrien og dyrevelferd, og det jeg trodde var mangel på andre alternativer. 

Å TA ET BEVISST VALG 
Det er mange som ikke tenker seg om før de kjøper et dyr. Det er mange som kjøper dyr på impuls, fordi de så et søtt dyr eller fordi barna ikke sluttet å mase i dyrebutikken. Det er gjerne disse kjøperne som blir minst fornøyde med sitt nye kjæledyr, ofte fordi de så for seg at dyreholdet skulle være noe annet enn det det ble. Å ta et bevisst valg om å skaffe seg et dyr - stort eller lite, for deretter å gjøre grundig research på dyret som art og hvor man skal få dyret fra - er det som definerer en seriøs dyrekjøper. Disse kjøperne har større sannsynlighet for å bli gode eiere for dyret, og de vil sannsynligvis være mer fornøyde med valget de har tatt og dyret de har fått. Siden du nå leser denne siden, håper jeg du er eller blir én av dem. Det å bry seg om ditt fremtidige dyrs ve og vel, betyr at du også er interessert i hvilket liv de har levd før de kommer til deg. 

DYREBUTIKKDYRENES LIV 
Dyra du ser i dyrebutikken har kommet seg dit på én av følende tre måter:

  • De er bestilt fra et masseoppdrett og levert til butikken som salgsvare. De fleste hamstere og andre smådyr fra dyrebutikker i Norge kommer fra masseoppdrett. Det finnes masseoppdrett her i Norge, men de fleste av dyrene kommer fra Sverige - hovedsakelig fra én stor leverandør som leverer smådyr bl.a. til hele Norge og Sverige. Her får dyrene alt for små og trange bur og esker å leve i, og de eksisterer kun for én ting: Å masseprodusere unger. Det blir ikke tatt hensyn til mors alder ved paring, og ungene hennes blir sendt av gårde alt for tidlig. De oppgir heller ikke fødselsdatoen på dyrene de sender fra seg, noe som fører til at dyrebutikkene ofte setter en tilfeldig fødselsdato på dyrene. Det er ikke fordi dyrene er for gamle til å selges, men fordi de egentlig er for unge i henhold til Mattilsynets retningslinjer.

    Fordi det åpenbart ikke er tid til å se til hvert enkelt dyr i et så stort oppdrett, er det stor fare for sykdom, innavl, arvelige skavanker og dårlig gemytt hos både foreldre og barn. Dyra herfra blir så godt som aldri håndtert av mennesker, og er livredde når de først ankommer dyrebutikken, om de i det hele tatt lever så lenge. Fra tidligere har jeg erfaring med at disse dyrene ofte er vanskeligere å temme - og av og til blir de ikke tamme i det hele tatt, uansett hvor god tålmodighet man har. Det kan også bekreftes av utallige personer som har kontaktet meg for å kjøpe en hamster som faktisk kan håndteres. Hamstere trenger menneskelig kontakt fra de er svært unge for å bli ordentlig trygge. I dyrebutikken blir de ofte ekstra stresset, nervøse og aggressive, og dermed vil de også bite, frese og vise tegn til stress også når de flytter til sitt nye hjem.

    Jeg har snakket med flere dyrebutikker som har sluttet å ta inn dyr fra Sverige og andre store masseoppdrett. De fortalte meg at flere av dyrene derfra ofte døde et par dager etter de kom til dem, eller at de var syke ved ankomst og måtte avlives eller behandles før de kunne selges. Dessuten er det en liten risiko for at du får et dyr med papova-, tyzzers- eller wet tail-smitte, som alle er dødelige og svært smittsomme sykdommet for smådyr. 
    Når du kjøper en hamster fra dyrebutikken som ikke er fra privat oppdrett, så støtter du denne dyremishandlingen ved å si til dyrebutikken at du ikke bryr deg hvor dyrene kommer fra eller hva de har gjort mot dem. Mange tror kanskje de "redder" et dyr når de kjøper det fra dyrebutikken, men da er det viktig å huske på en ting; for hvert dyr du kjøper, gir du rom for at dobbelt så mange dyr kan ta dets plass.
  • De er avlet opp av butikken selv, ofte i butikkens egne lokaler. Dette er tilfellet en sjelden gang, men det er høyst sjelden dyrebutikker har kapasitet til å drive selvstendig, dyrevennlig og målrettet avl av én eller flere arter. Jeg har ikke hørt om noen, og det er heller ikke lov å drive dyreavl i butikk. Den vanligste grunnen til at dyrebutikker får kull i butikken, er fordi de mottok et drektig dyr fra leverandører lik de nevnt over, eller fordi de selv ikke rakk å skille kjønnet på ungene de mottok i tide. Det betyr at dyrene sannsynligvis kom til verden som resultat av innavl - da gjerne mellom søsken eller foreldre. Dessuten mener jeg personlig at en dyrebutikk er et svært stressende miljø for noe dyr å få og fø opp unger i, og også dette er en type oppdrett som bør unngås.
  • De har blitt levert til butikken fra privatpersoner som har fått kull. Dette er det beste tilfellet av de tre jeg nå har nevt, uten at det nødvendigvis er bra nok. De fleste dyrebutikker tar imot dyr fra privatpersoner. Men så skal det sies at privatpersoner som bevisst setter kull på dyra sine sjelden gjør dette i intensjon om å gi de bort eller selge de til dyrebutikken. Ofte gir de dyreungene tilbake til dyrebutikken fordi kullet de fikk slett ikke var planlagt. Kanskje ble de solgt et drektig dyr, eller to dyr av ulikt kjønn. Selv om hamstere aldri, aldri kan bo sammen to og to, har jeg hørt flere tilfeller av uvitende kjøpere som har blitt solgt to hamstere sammen. Hamstere fra dyrebutikken skal derfor ikke brukes i avl selv om de er fra privatpersoner, med mindre man vet deres opprinnelige opphav og slektskap.
Videoene under viser skrekkeeksempelene på masseoppdrett av smådyr i USA. Slike tilstander finnes dessverre ikke bare der. Burene man ser under er for eksempel vanlig standardbur på oppdrettsfarmer. Det er selvsagt ikke sikkert dyrene du ser i butikken har levd under så dårlige forhold som dette før de kom til butikken, men jo flere dyr vi kjøper fra dyrebutikken, jo bedre grobunn lager vi for at slike avlsfarmer kan oppstå og fortsette å drives.




Les artikler forbundet med disse videoene her og her

HVORFOR SELGES SÅ DYR I DYREBUTIKKEN?
Hvorfor selges dyr i dyrebutikken? Det er mange grunner til det. Det er ikke fordi dyrebutikken tjener så mye på at du kjøper dét ene dyret. Det dyrebutikken tjener penger på er at du har kjæledyr, som du vil trenge godt utstyr og riktig fôr til så lenge det lever. Da er det beste for både dem og deg at du får et sunt og friskt kjæledyr med gode gener, som vil leve i mange år fremover.

Det private markedet for oppdrett og salg av smådyr i Norge er dessuten ganske lite per i dag, og heller ikke veldig synlig blant folk flest som ikke aktivt oppsøker disse miljøene. Når folk velger å kjøpe dyr fra butikk fremfor private oppdrettere fører det i det lange løp til at det ikke blir marked for "små" oppdrettere til å drive med god og dyrevennlig avl, og det er veldig synd. 

HVORFOR VELGE PRIVAT OPPDRETT?
For mange er tanken om at smådyr kan kjøpes fra privatoppdrett en fremmed tanke. Noen synes til og med det høres litt spesielt ut, for det er jo snakk om et ganske så lite dyr. Når jeg forteller folk at jeg driver med hamsteroppdrett, er latter reaksjonen fra de aller fleste. Det kan jeg jo forstå - oppdrett av smådyr er en hobby for se spesielt interesserte - men det er slett ikke bare en hobby jeg har fordi jeg synes hamstere er søte dyr. Å drive oppdrett er en stor jobb, og en viktig del av den jobben er å fremme interessen og kunnskapen om syrisk hamster, sette en ny standard for dyrehold og avl, samt å forbedre og utvikle hamsteren som art. Ikke minst vil jeg også gi folk et alternativ til dyrebutikkdyr. 

I dyrebutikken betaler man 200-300 kr. for en hamster som sannsynligvis aldri har blitt håndtert og derfor ikke er håndtam, som ingen kjenner bakgrunnen eller slekta til, og som ingen kan vite om har god helse, sykdomssmitte eller anlegg for arvelige sykdommer. Fra meg unngår man alle disse usikkerhetsmomentene: Du kan være trygg på at hamsterungen du kjøper har blitt håndtert og stelt med i utallige timer av oss fra den åpnet øynene sine for første gang, det er en unge av friske foreldre med gode og kjente gener, og jeg selger aldri dyr som jeg vet er syke. Om det skulle være noen usikkerhetsmomenter i forhold til arvelige sykdommer eller helsetilstander, blir du opplyst om disse. Samtidig har man noen å kontakte så lenge dyret lever ang. spørsmål om arten og ungen. 

Når du velger hamsteroppdretter skal du likevel være kritisk. Velg en oppdretter som har hovedfokus på dyras helse og livskvalitet i form av riktig fôring, store bur og nok aktivisering og stell. Det er også et krav at han/hun kun bruker friske dyr med et godt gemytt, og unngår innavl av nært beslektede dyr. 

OMPLASSERING
Omplassering er også en fin måte å anskaffe seg en hamster på. Nå finnes det ingen egen omplasseringssentral for så små dyr som hamstere, men leter du på finn.no sine til salgs- og gis bort-sider vil du komme over flere smådyr som trenger nye hjem. For kaniner, marsvin og større dyr vil jeg på det sterkeste anbefale å ta kontakt med Dyrebeskyttelsen nær deg, for å se om du kan gi et godt hjem til noen som har hatt en tøff start på livet.