Temming, håndtering og aktivisering

På denne siden kan du lese om hva du bør tenke på de første dagene med en ny hamster i hus, tips til temming, hvordan du håndterer hamsteren riktig og hva du kan gjøre for å aktivisere hamsteren slik at den får nok mosjon og hjernetrim. 

DE FØRSTE DAGENE MED NY HAMSTER
Archie som liten gutt, lokkes ut med litt agurk.
Å få en ny hamsterunge i hus er noe av det koseligste som finnes, og da er det klart man ønsker å håndtere det nye familiemedlemmet med en gang. Men husk at selv om dette er en fin opplevelse for deg, er det ofte en veldig skremmende opplevelse for den lille hamsterungen som ikke vet hvor den er eller hva som har skjedd. Det nye buret er ukjent, de nye luktene er ukjente, stemmene er ukjente og alle hamstersøsknene er sporløst forsvunnet. Alt dette er noe ungen trenger tid til å venne seg til og slå seg til ro med. Gi den et helt døgn i ro og fred, og la den romstere i det nye buret slik den selv vil, uten noen forstyrrelser. Det kan gjerne være lyder og snakking i rommet, men ikke høye lyder fra tv, musikkanlegg eller små barn.

Dag to og tre kan du gjerne begynne å snakke med ungen mens du sitter ved buret. La den bli vant til stemmen din/deres, og la den forbinde den med mat. Gi hamsteren en liten grønnsaksbit gjennom sprinklene i buret samtidig som du snakker med den, rolig og stille.

Dag tre til fire kan du begynne med temmingsprossessen. La hamserungen bli trygg på deg ved å legge hånden inn i buret med litt mat i. Ikke bli fortvilet om den ikke kommer de første par gangene; den kommer til slutt! Vis tålmodighet og kjærlighet, og husk å bruke stemmen din for å gjøre hamsteren trygg og oppmerksom på deg. Etter hvert som hamstern lærer seg at lyden av stemmen din betyr mat, kommer den gjerne bort og møter deg når du snakker til den utenfor buret. 

Om du kjøper en hamsterunge fra Min Dyreverden, har ungen blitt håndtert hver dag fra den var ca to uker gammel, og den vil være vant til mennesker og hender. Men selv om hamsterungen din kan ha blitt helt tam hos oss, kan det hende han trenger litt tid til å bli tam hos sine nye eiere. Det er fordi ungen må venne seg til de nye lydene, luktene og menneskene. Hamsterungen er gjerne litt skeptisk den første uken, men vil bil tryggere etter hvert som den har funnet seg til rette i sitt nye hjem.

Har du derimot kjøpt hamster fra dyrebutikken, har du ingen garanti for hvordan atferden til hamsteren vil være. Mange dyrebutikkhamstere har så godt som aldri blitt håndtert av mennesker. Mange har reist over store strekninger, blitt skilt fra mor og søsken i for ung alder, opplevd stress i form av liten plass, hurtig burbytte, støy og ukjente lyder. Dermed er butikkhamstere både mer stressede og uharmoniske, og mye vanskeligere å temme. Om hamsteren biter eller freser mot deg er det ikke fordi den ønsker deg noe vondt, men fordi den frykter for sitt eget liv. Hamstere er av natur skeptiske dyr, som ikke er håndtamme med mindre de blir lært opp til det. Om hamsteren blir sterkt miljøskadet i ung alder - slik hamstere fra masseoppdrett (de som selges i dyrebutikken) ofte gjør - er det ikke sikkert hamsteren noen gang vil bli ordentlig trygg. Gemyttet til en hamster kan også være resultat av arv, noe det ikke blir tatt hensyn til under avl i masseoppdrett.

For å få slutt på masseoppdrett av hamstere og salg gjennom dyrebutikken anbefaler jeg derfor at man alltid velger omplasseringsdyr eller unger fra privat oppdrett. Dette gjelder ikke bare for hamstere, men for alle smådyr. 


VIKTIG Å HUSKE PÅ NÅR DU TEMMER HAMSTEREN
Når du begynner å gjøre hamsteren din vant til den nye familien sin, er det viktig at du tar et par forhåndsregler:
Tre uker gamle unger fra
Min Dyreverdens kull 3 temmes.
  1. La temmingen foregå når hamsteren er våken, altså på kveldstid. Å vekke en hamster for å prøve å temme den har ingen hensikt. Ingen liker å bli vekket midt på "natta", særlig ikke hamstere.
  2. Sitt alltid på gulvet når du håndterer hamsteren. Blir hamsteren redd, kan den hoppe ut av hånda di fortere enn du klarer å reagere, og er avstanden til gulvet for lang kan skadene bli store, og dødelige.
  3. Lukk alle ytterdører og terrassedører hvis hamsteren går løs på gulvet under temming.
  4. Aldri la et barn under 10 år være alene når de håndterer en hamster, særlig ikke de første ukene da hamsteren fortsatt kan være skvetten.
  5. Vær forberedt på at hamstere alltid kan bite. De biter nesten aldri til blods, så det er ingenting å være redd for. De kan bite litt i hånda di for å orientere seg, sjekke at hånda di ikke er mat, eller for å fortelle deg at nok er nok for denne gang. Legger hamsteren seg på ryggen eller angriper hånden din når du prøver å løfte han, må du la den være i fred, og fortsette temmingen med lyd- og lukttilvenning.

HÅNDTERING AV HAMSTEREN
Når hamsteren din først har blitt vant til deg, er neste skritt å håndtere den. Det første du da må gjøre er å få hamsteren ut av buret. Her gjelder det samme punktet som gjelder under temmingsprosessen: Håndtering og sosialisering med mennesker skal skje når hamsteren selv har stått opp og er våken og aktiv. Må du absolutt håndtere hamsteren på dagtid (f.eks. ved burskift), må du huske å vekke hamsteren forsiktig først. Det viktigste å huske på da er å ikke røre hamsteren mens den sover (da kan den bite) og heller ikke løfte opp sovehuset (det vil gjøre den redd og utrygg). Lokk den ut med en godbit, stemmen din, rasle litt i burstrøet utenfor sovehuset, og evt. blås veldig forsiktig på den om den ikke våkner av noe av dette.

Når hamsteren først er våken og aktiv, vil den som regel mer enn gjerne en tur ut av buret. Etter hvert som hamsteren lærer at du betyr god mat og løpetur utenfor buret, vil den ikke nøle med å komme bort til deg i buret. Etter hvert som den også blir godt kjent med buret sitt, vil den som regel lære seg hvor i buret luken ut er. Da kommer de ofte dit i håp om å få komme en tur ut. Det aller greieste da er å la hamsteren komme ut av seg selv, ved å gjøre som på bildene vist under: Snakk med hamsteren og gjør den bevisst på at du er der, åpne luken, legg håndflatene ned og la hamsteren snuse på deg før den klatrer opp på hendene dine.




Jeg har hatt flere hamstere som ikke aksepterer at jeg løfter dem ut av buret, og dette er helt normalt. Hamstere liker generelt ikke å bli grepet etter. Archie er bl.a. en av dem. Det betyr ikke at han ikke er sosial, for det er han. Han kommer bort til burluken av seg selv, og han kommer alltid ut på hendene mine. Prøver jeg derimot å løfte han ut før han selv har bestemt seg for at kysten er klar, så rygger han så langt bakover at jeg ikke får tak i han likevel. Å løfte dyret når det først er ute av buret er som regel ikke noe problem. Det kan ta alt fra noen dager til noen måneder å lære hamsteren å komme ut av buret på egenhånd.

Har man derimot en hamster som enda ikke har lært seg å komme ut av seg selv, eller et hamsterbur uten sideluke og liten toppluke, kan man bruke andre metoder. Også her skal håndteringen skje på dyrets premisser. Sett gjerne buret på gulvet, og løft av gitterdelen på buret. Hamsteren er mye mer komfortabel med hender som kommer bort fra siden. Kommer hendene ovenifra kan dette fort føles som et angrep. Gjør hamsteren oppmerksom på at du er der ved å legge hånden din foran snuten deres, og ikke rør den noe annet sted på kroppen før du har gjort dette. Hamstere har ekstremt dårlig syn, så det er ikke sikkert de ser deg komme. Bruk så den andre hånden til å løfte dem opp som vist på bildet til høyre under.

Har du en hamster som ikke liker å bli løftet, eller er litt spretten i starten, kan du bruke metoden på bildet til venstre under. Legg en åpen håndflate på hver side av hamsteren, og dytt den så forsiktig opp i hendene dine ved å føre hendene sammen og opp fra burgulvet.




Veldig få hamstere sitter stille i hånden når man først har tatt dem opp. Det er naturlig for hamsteren å utforske og å være i aktivitet. Det hender hamsteren stopper opp for å vaske seg litt, men så er de som regel i gang igjen. Den letteste måten å holde en hamster på er å holde den inntil kroppen din, som vist på bildet under. Du kan bruke hendene dine til å navigere hvor hamsteren skal gå og klatre ved å sette en hånd foran snuten på hamsteren om du ikke vil den skal gå akkurat der eller klatre ut av hendene dine.




                                                 
AKTIVISERING
Det er viktig å aktivisere hamstere. Å gi dem noe å jobbe med i buret, og samtidig gi dem en tur utenfor buret hver dag, gir dem en innholdsrik tilværelse.

Aktivisering og hjernetrim i buret
Det finnes mange ting du kan gjøre for å aktivisere hamsteren i buret, og her er det egentlig bare å være kreativ. Inneholder leken mat, er hamsteren straks mye mer interessert. Putt f.eks. frø og godbiter i tomme dorullkjerner du presser inn endene på. Heng dem gjerne opp i burtaket med litt hyssing, eller bind fast en god brokkolibit der. Brekk opp biter av grovt, usaltet knekkebrød og legg det i taket av buret, og la de jobbe litt med å finne ut hvordan de skal få bitene gjennom sprinklene. Det er kun fantasien som setter grensene her. Prøv deg frem med ulike materialer og godbiter!

Obs! Det er forutsatt at fallhøyden ikke er lenger enn 30 cm om du skal legge eller binde fast ting i burtaket.

Aktivisering utenfor buret
Selv om du har et stort bur og løpehjul, trenger hamsteren likevel et liv utenfor buret, helst hver kveld. Man kan da enten bruke en løpeball, eller en løpegård.

  • LøpeballFordeler: Husk å bruke en stor nok ball, på minimum 18 cm i diamter. Med en løpeball har du kontroll på hvor hamsteren går, og den kommer seg ikke inn i husets mange kriker og kroker. Hamsteren kan løpe langt og utforske flere rom.
    Ulemper: Bevegelsesfriheten i en løpeball er veldig begrenset. Hamsteren bruker de samme bevegelsene som i løpehjulet, og på mange måter blir en ball kun som et løpehjul uten utgang. Enkelte løpeballer er heller ikke så sikre at hamsteren ikke klarer å åpne luken, så man må følge med på ballen. Vær også ekstremt obs på å sperre av eventuelle trappeavsatser. Noen hamstere blir redde og nervøse i en løpeball, særlig når ballen stanger inn i møbler og ting på gulvet hamsteren ikke ser pga. sitt dårlige syn. Da bør ballen ikke brukes. Hamsteren bør ikke være i løpeballen mer enn en halvtime av gangen.
  • LøpegårdFordeler: I en romslig løpegård kan hamsteren bevege seg fritt. Den kan lukte, gnage, og klatre på ulike gjenstander og leker. Bruk gjerne leker, esker og rør som ikke ellers står i buret. Løpegården jeg tok bilde av nederst til høyre er svært ukreativt innredet. Man kan gjøre mye mer av gården enn dette, med flere leker, litt godbiter (grønnsaker eller frø) gjemt i lekene og rørene og kanskje et sandbad. Er hamsteren i løpegården lenge av gangen må den ha tilgang til friskt vann.
    Ulemper: Noen hamstere er ikke interessert i lekene i løpegården, men prøver heller å rømme så snart de finner muligheten, så man må holde et godt øye med dem.

Gitteret i løpegården er "trådhyller" (gitterplater) kjøpt på Biltema. Festes sammen med strips. Evt. kan man gjøre et baderom om til en løpegård, så sant det ikke finnes steder i rommet hamsteren kan sette seg fast. Baderomsgulvet skal ikke være oppvarmet eller for kjølig.