Helse og sykdom

Det er viktig å holde et øye med helsa til hamsteren din. Dette gjør man veldig enkelt ved å håndtere hamsteren hver dag. På denne siden finner du informasjon om hvordan du kan sjekke hamsteren for synlige sykdommer selv, tegn på ulike sykdommer og litt info om sykdommer som er særlig utbredt hos hamstere fra dyrebutikk. Er hamsteren syk eller oppfører seg unormalt - ta den alltid til veterinæren. Dra gjerne på en klinikk som er kjent for behandling av smågnagere. 

HELSESJEKKEN HJEMME
Hamsterunge fra kull 1 på helsesjekk.
Det kan være vanskelig å vite når hamsteren din er syk, fordi den ofte ikke viser sykdomstegn før det allerede er gått for langt. Derfor er det greit å jevnlig observere dyret, og sjekke at alt er som det pleier å være. Alle symptomene nedenfor krever snarlig tilsyn av veterinær.

Spisevaner. Spiser hamsteren som normalt? Spiser den mindre enn normalt kan det være et tegn på sykdom. Husk å veie hamsteren ved jevne mellomrom. De fleste hamstere har nådd sin maksvekt når de er 5-6 mnd., og fra de er rundt ett år går de fleste hamstere litt ned i vekt mot sine eldre dager.

Drikke. Drikker hamsteren som normalt? Drikker den for lite kan dette være tegn på sykdom, og den vil også fort bli dehydrert. Drikker den veldig mye kan det være tegn på bl.a. diabetes, problemer med nyrene, voksende svulster eller andre ting.

Sovemønster. Om hamsteren sover mye mer enn normalt, eller kun oppholder seg i redet sitt, er dette et tegn på sykdom. Dersom det er snakk om en gammel hamster sover de naturlig mer og mer, før de sovner inn av alderdom. Dette er en naturlig gang i hamsterlivet.

Pels. Pelsen skal være ren og pen, uten steder med fett og skitt. Pelsen rundt kjønnsåpningene skal være helt ren. Sår i pelsen eller hårløse flekker kan være tegn på sykdom eller parasitter. Alderdom kan gjøre pelsen mindre glanfull og litt rufsete.

Duftkjertler. På hver side av bakkroppen, rett ved der bakbeina sitter fast, finnes det to duftkjertler. Disse kan man fort ta feil av som annen pellssykdom, men de er ikke farlige på noen måte. De er ofte mer synlige hos hanner enn hos hunner. Når hanner lukter at det er hamsterhunner i nærheten, vil han ofte slikke på duftkjertlene sine til området er helt vått. Etterpå vil han klø seg og gni seg inntil ting i eller utenfor buret, som om området skulle vært irritert. Huden over duftkjertlene kan også være mer pigmentert enn resten av huden. Duftkjertlene er gjerne mest synlig de første par mnd. hamsteren er kjønnsmoden (mellom 1-5 mnd.). De kan være nøytrale på lukt, eller ha en ganske sterk lukt. Ikke mistolk duftkjerlene som pelsmidd eller svulster. Blir duftkjertlene betente med synlig puss eller blod - ofte som resultat av at hamsteren konstant irriterer området - må veterinær likevel oppsøkes.

Bevegelsesfunksjon. Går hamsteren som normalt? En frisk hamster går rett uten å velte til siden, den har god balanse uten problemer med å sitte, og den halter ikke. Dårlig balanse kan bl.a. skyldes øreinfeksjon eller slag.

Kjenn på hamsterkroppen. Masser lett over hele hamsterkroppen. Gir hamsteren uttrykk for at det er vondere å bli berørt eller massert noen steder enn andre er dette tegn på indre sykdom.

Kroppsfasong og klumper. Ser hamsteren ut slik den pleier, eller har den store kuler på en eller flere sider av kroppen? Når du masserer hamsteren lett, kjenner du noen kuler under pelsen? Dette kan være tegn på en byll, svulst eller kreftsvulst. Kreftsvulster er en av de vanligste sykdommene hos hamstere som begynner å bli godt voksne (ca. 2 år).

Kinnposer. Sjekk om kinnpostene er betente/skadede ved å kjenne lett på dem (de sitter på hver side av hamsterens hode, og strekker seg bak til skuldrene). Er det noen klumper der? Reagerer hamsteren negativt på berøring? Bruker hamsteren kinnposene som normalt eller ikke? Betente eller skadede kinnposer er som resultat av at noe skarpt har laget sår der, seig mat har satt seg fast eller hamstervatt som henger fast. Bruk aldri hamstervatt.

Avføring. Hamsterens avføring skal generelt ikke endre hverken form eller farge. Ingen avføring, gjerne i tillegg til oppblåst mageregion, kan tyde på forstoppelse. Diarré kan tyde på en rekke sykdommer, bl.a. tyzzers syndrom og wet tail. Begge sykdommer er svært smittsomme, og krever rask avlivning for at hamsteret ikke skal dø i smerter og av dehydrering.

Urin. Dersom hamsteren drikker voldsomt mye kan det være tegn på en blære- eller nyreinfeksjon. Er det blod i urinen til dyret, eller dersom dyret skriker litt når den tisser, er tilstanden akutt.

Tenner. Hamstere skal alltid ha leker av tre og annet naturmateriale i buret som den kan tygge på og slipe ned tennene sine på. Annen tyggesnacks kan også kjøpes i dyrebutikken (skal ikke inneholde sukker). Er hamsterens tenner blitt for lange, må dyret straks til veterinæren for å klippe dem ned, hvis ikke kan den få problemer med å spise. Har én tann brukket av, må tannen som står rett over eller under den sannsynligvis klippes ned for å unngå at den vokser seg for lang mens den ikke har den andre tannen å gnisse mot. Eldre hamstere kan ofte ha problemer med brukne tenner. Gi dem da nok av bløtt fôr som kokt egg, babymat på glass (uten løk, potet, melk og tomat) eller hamsterfôrblanding lagt i bløt. Brekker tennene til hamsteren lett kan dette være tegn på kalsiummangel. Tilfør kalsium i kosten gjennom brokkoli, johannesbrød og meieriprodukter uten laktose.

Gule tenner. Hamstertennene skal i være så gule som mulig, i motsetning til hva mange tror. Hamsteren blir født med hvite tenner, som gulner ganske raskt. Har hamsteren hvite tenner er dette tegn på sterk A- og E-vitaminmangel. Tilfør A-vitamin i kosten gjennom gulost, kokt egg og latosefri yoghurt naturell. Tilsett E-vitamin i kosten gjennom fullkornsprofukter, nøtter, solsikkefrø, gulrot, brokkoli, paprika og ruccola.

Snute. En rennende hamstersnute kan være tegn på forkjølelse. Hamsteren kan også nyse. Hamstere skal ikke stå i trekk, eller oppleve store temperaturendringer. Blir den forkjølet skal den fôres med vitamin- og proteinrikt fôr (se Kosthold). Hamsteren kan også trenge antibiotika. En rennende nese, ofte i kombinasjon med nysing, kan også være tegn på at hamsteren er allergisk. Den kan være allergisk mot bunnmateriale du bruker (særlig støvfyllt spon, og spon av sedertre), enkelte typer mat, sigarettrøyk, parfyme m.m. Tegn på allergi er rennende nese, rennende øyne, hovne poter, nysing, hvesing og tungpust. Behandles ved å unngå de bestemte allergenene.

Klør. Vanligvis slipes klørne på naturlig vis. Har hamsteren lange klør er det fint å legge en stor stein eller to i buret, får å slipe dem ned. Klørne kan også klippes for hånd. Vær ekstremt obs på ikke å komme nær nervene i klørne.

Ører. Ørene skal være rene og tørre, uten smuss, sår eller parasitter.

Testikler. Hanner kan få testikkelkreft når de blir gamle. Tegn på det er at én eller begge testiklene er sterkt forstørret.

Dette er kun en "liten" liste over ting alle kan sjekke hamsteren sin for. Hjemmesjekken skal gjøres jevnlig, og hamsteren bør også veies minst en gang i mnd. Stort vekttap eller sterk vektøkning er begge tegn på sykdom. Videre er det ofte vanskelig å oppdage hamstersykdommer før det er for sent, da det er umulig for vanlige hamstereiere å se hva som forgår inne i hamsterkroppen til enhver tid. I og med at hamsteren lever såpass kort, er det heller ikke vanlig med helsesjekker hos veterinæren uten at det er mistanke om sykdom.



SVÆRT SMITTSOMME HAMSTER- OG SMÅDYRSYKDOMMER: 
INFO FRA NORSK HAMSTERFORENING
Norsk Hamsterforening har ved flere anledninger - senest i fjor - spredt informasjon om at det stadig har vært oppdaget nye tilfeller av sykdommene tyzzers, wet tail og papova i Norge. Dette er sykdommer som er svært farlige for hamstere, og dyr med smitte bør umiddelbart behandles eller ved noen av sykdommene avlives. Til nå har dette vært sykdommer med utbrudd hos masseoppdrett i Sverige, og de har videre spredd seg gjennom dyrene som fraktes til dyrebutikken. Jeg kopierer her informasjon opprinnelig postet på Norsk Hamsterforening sine hjemmesider.

Tyzzers sykdom
Informasjon om sykdommen: Les her.
Informasjon fra NHF 26.02.13. Utdrag: "For noen uker siden fikk jeg vite av Norges Zoohandleres Bransjeforening av et antall hamsteren var avlivet i en dyrebutikk i Stavanger (dette er ikke samme butikk som har mistenkt Papova). Disse hadde hatt symptomer på Wet tail. I løpet av de siste ukene har jeg fått høre fra flere at butikker flere steder i landet har avlivet hamstere pga mistanke om Wet tail. For to uker siden fikk jeg en telefon fra en hamstereier i Bodø som samme dag måtte avlive en 6 uker gammel hamsterjente pga blodig diaré og uttørking. Heldigvis var eieren forutseende nok til å tenke på obduksjon, og tok kontakt med meg for å høre om dette var noe vi var interessert i å vite mer om. Fordi vi fortsatt vet for lite om Wet tail, og det kunne være nyttig å vite om hvordan bakteriene i Norge skiller seg fra andre steder i verden, så sa jeg ja. Dessuten visste jeg at Tyzzers var en mulighet, og at vi derfor burde sjekke om dette faktisk var den mistenkte Wet tail, eller den mindre kjente Tyzzers. Hamsteren ble sendt til Veterinærinstituttet i Oslo, og nå har vi fått svar. De fant ingen bakterier knyttet til Wet tail, men de fant andre, uidentifiserbare bakterier. Bakterien som forårsaker Tyzzers er vanskelig å dyrke frem og påvise, men på bakgrunn av manglende tegn på Wet tail og de eksteme symptomene, anser de at det sannsynligvis er Tyzzers. Selv om Wet tail er en grusom sykdom, så hadde det vært det beste alternativet. Tyzzers er enda verre. Ikke fordi dyret blir sykere, symptomene på de to sykdommene er omtrent identiske, men fordi Tyzzers er smittsomt for alle andre kjæledyr. Det er altså ikke bare andre hamstere som er i faresonen, men alle andre dyr også. Fordi denne hamsteren kort tid i forveien hadde kommet fra Imazo, og de andre hamsterne som har blitt avlivet på flere kanter av landet med samme symptomer også kom fra Imazo, så er faren potensielt veldig stor. Ekstra skummelt kan det bli fordi smitten kan ligge i “dvale” i minst et år avføring, bånnmateriale o.l. Veterinærinstituttet skal gjøre en vurdering ut fra smittefare, og jeg lover å holde dere oppdaterte. I mellomtiden vil jeg på det sterkeste anbefale alle som har skaffet seg dyr, uansett art, fra dyrebutikk de siste 2 månedene om å være ekstra nøye med hygiene. Bruk engangshansker som skiftes mellom hvert bur, og ved den minste mistanke om Tyzzers, må alt inventar brennes eller desinfisere. Varmt vann fra springen hjelper ikke, bakteriene overlever den temperaturen. Informer venner og bekjente som kan ha dyr i faresonen. Ta kontakt med meg, Lene, på tlf 97 18 22 50 dersom du har spørsmål eller mistenker at du har sykdommen på noen av dine dyr." KILDE: Norsk Hamsterforening

Papova
Informasjon om sykdommen og informasjon fra NHF 03.02.13.: "NHF anbefaler på det sterkeste å unngå å kjøpe syriske gullhamstere i dyrebutikker på det nåværende tidspunkt. Det er oppdaget Papovavirus i svenske dyrebutikker, og sjansen er stor for at dyrene stammer fra den svenske dyreleverandøren Imazo. Imazo er også den eneste storleverandøren til norske dyrebutikker. Det har også vært flere tilfeller i norske dyrebutikker der hamstere har måtte avlives etter mistanke om Papova. Hamsterne dette gjelder er etter alt å dømme importert fra Imazo. Papova er en virussykdom som kun rammer syriske gullhamstere. Den er meget, meget smittsom, og smitten kan bæres av andre dyr og mennesker i minst 3 måneder. Derfor hjelper det ingenting om du kjøper en hamster som er født i Norge hvis den kan ha vært i kontakt med dyr fra utlandet. Har du kjøpt gullhamster det siste året, og ikke vet hvor dyret ble født, må du forsøke å begrense din kontakt med andre gullhamstere. Du kan sende sykdommen videre via både hud og klær. Symptomet på Papova er vortelignende utvekster i nakken og på hodet. Se dette og dette bildet. Viruset har ekstremt lang inkubasjonstid (tiden fra smitte til sykdomsutbrudd), opptil 8-9 måneder. Dette gjør sykdommen veldig vanskelig å kontrollere. Det finnes ingen test som kan bekrefte diagnosen, den eneste måten å si det sikkert på er obduksjon. Dessverre er sykdommen så alvorlig, og så smittsom, at vi må anbefale at alle dyr med symptomer på Papova, eller som har vært i kontakt med mulig smittede dyr, avlives og obuseres. Ta kontakt med meg, lene@hamsterforening.no eller tlf: 97 18 22 50 dersom du mistenker Papova. Foreningen er opptatt av å få dette under kontroll, og kan være behjelpelig med kostnader til obduksjon. KILDE: Norsk Hamsterforening

Wet tail
Informasjon om sykdommen: 
Symptomer: Kraftig diaré, våt og/eller sølete ende, gjerne til over halen. Avføringen lukter sterkt og ubehagelig, er lys i fargen, er ekstremt løs og kan inneholde slim. Dyret går bøyd, er svak og likegyldig, og kan pipe av smerte.
Årsaker: ”Wet tail”  er en bakterie infeksjon, eller en ubalanse i den naturlige bakteriefloraen, som oppstår spesielt når hamsteren er under stress. Situasjoner som avvenning fra moren, nytt hjem eller dårlige boforhold gjør hamsteren ekstra utsatt for stress, og dermed også denne sykdommen. 
Mer informasjon: Norsk Hamsterforening


Personlig vil jeg fortsatt anbefale folk å unngå å kjøpe dyr fra dyebutikken. Selv om slike utbrudd ikke er konstante, er det fortsatt en stor fare for å at man får et sykt dyr fra butikken, fordi ingen kan garantere for hvilke forhold den har levd under, dens slektskap eller konkrete alder.