Kosthold


Det finnes mange meninger om hva som er "riktig" hamsterkost, og akkurat hvilke valg du tar for hamsteren din er opp til deg. Det jeg vil gjøre i denne artikkelen er å gi deg de forutsetningene du trenger for å kunne gi hamsteren din det aller beste alternativet. Jeg er ingen fagutdannet ekspert innen smådyrernæring, men alt jeg skriver her er basert på mange år med egne erfaringer, samt kunnskap fra bøker og artikler jeg har lest.

Tre viktige ting å tenke på når det kommer til hamsterdietten, er at den skal være:

  • Variert - I naturen har hamstere tilgang på en rekke forskjellige retter. Alt fra insekter og små dyr til korn, planter og planterøtter står på menyen. Det er en diett man helst skal prøve å etterfølge så godt man kan for dyr i fangenskap.
  • Ren - Det er viktig at maten er ren. Det betyr vasket og skylt, og gjerne økologisk. Både tørr- og -ferskfôr skal helst være uten tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Rent og friskt vann hver dag er grunnleggende.
  • Uprosessert - I den grad det er mulig bør man gi dyret sitt uraffinert og uprosessert mat ved siden av fôrblandingen. Det vil si rene råvarer, kornprodukter laget av grovt mel, og frø, nøtter og kjerner som ikke er blitt behandlet. Maten til en hamster skal ikke være stekt, ristet, saltet, sukret, krydret eller laget med olje. 

BASISFÔRET
Hamstere trenger et variert tilbud av ferskfôr hver dag, samt et basisfôr (tørrfôr) som alltid er tilgjengelig i buret. Hamsteren posjonerer ut hvor mye den skal ha av tørrfôret helt på egenhånd. Kjøp fôret i dyrebutikken, ikke i matbutikken. Les på pakningen, og sjekk at fôret ikke inneholder sukker, for mye frukt, tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Blandingen skal være av variert innhold. De fleste fremtredende hamstersider er enige om at tørrfôret bør bestå av 17-22% protein, 8-10% fiber og 3-6% fett. Om dette er 100% korrekte tall vil jeg ikke gå god for, men det er helt sikkert at hamstere skal ha godt med protein og fiber, og lite med fett i fôrblandingen. 

Fôrblanding vs. pelletsfôr
Det er lett å gå seg vill i hamsterfôrjungelen. Det viktigste du kan gjøre er å sjekke pakningen for næringsverdiene over, sjekke at den er uten tilsatt sukker og ellers tilføre animalsk protein i kosten selv, dersom fôrblandingen ikke inneholder dette. Følgende fôrblandinger/pelletsblandinger finnes på markedet:

Vegetabilsk fôrblanding: Nedenfor er bilder av denne typen hamsterblandinger; den ene fra dyrebutikken (Versele-Laga Hamster Nature) og den andre fra matbutikken. Kjøp alltid fra dyrebutikken! Versele-Laga sin har noe forhøyet fruktinnhold, så her pleier jeg å plukke ut bitene av frukt - slik at dette ikke blir noe de får i seg ofte. I tillegg tilsetter jeg biter av frysetørket kjøtt. Bruk da et merke med kun rent, frysetørket kjøtt (f.eks. Provit godbiter til hund). Dette er det jeg fôrer mine hamstere ved siden av ferskfôret.

Vegetabilsk pelletsfôr: Det finnes også andre fôrblandinger til hamstere hvor alle de ulike komponentene er samlet i like biter - pellets. Av disse anbefaler jeg blant annet Oxbows hamstemat. Også til denne bør man spe på med frysetørket kjøtt eller ferskt proteinfôr i hverdagen (se lenger ned på siden), da den har litt lavt proteininnhold, i tillegg til at hamsteren er avhengig av animalsk protein.

Pelletsfôr med animalsk protein: Det finnes ulike typer pelletsfôr som allerede inneholder animalske proteiner. Disse er jeg personlig ikke tilhenger av, fordi de animalse produktene som regel er biprodukter av dyret som selv ikke mennesker kan spise. Fôret kan også være tilsatt animalsk protein - men være helt uten selve kjøttet. Dette gjelder ikke alle fôrtyper, så her må man lese på innholdslisten og prøve seg frem selv. Av pelletsfôr med animalsk protein finnes bl.a. Beapher Hamstere Care+ og Versele-Laga Hamster Complete, som jeg vet mange er fornøyde med. Gi likevel ferskt proteinfôr i tillegg (se lenger ned).

Fôrblanding med animalsk protein: Etter det jeg vet om finnes det få ferdige fôrblandinger (frøblandinger) med animalsk protein på det norske markedet. 

Tilsett selv
I tillegg til blandingen og proteintilskuddet kan man spe på med litt andre sunne godbiter: solsikkefrø, sesamfør, gresskarkjerner, peanøtter, paranøtter (ikke mandler), linser (tørkede) og johannesbrød for å nevne noe. Husk at alt slikt kan kjøpes i matbutikken, men det skal være uristet, ukrydret og usaltet, og hamsteren skal ikke ha mye av det. 

En god kilde til nødvendige fettsyrer for hamsteren er blant annet frø og nøtter. Det er masse energi i fett, noe hamsteren også trenger. Fettsyrer er helt nødvendig for hamsterets hormonproduksjon, og utviklingen av nervesystemet deres. For mye av det gode virker derimot mot sin hensikt, og du kan få en overvektig og syk hamster. Vær derfor påpasselig med hvor mye du gir, særlig hvis fôrblandingen allerede inneholder disse ingrediensene.










.

FERSKFÔR OG PROTEINKOST
Hamstere skal også ha ferskfôr hver dag, til sammen ca en liten spiseskje. Her kan det være biter av én eller flere grønnsaker, samt en liten bit proteinfôr opp til hver dag. Proteiner er hamsterkroppens byggestener, og viktig for utvikling av muskler og kroppens evne til å reparere seg selv. I naturen spiser hamstere insekter og smådyr de finner, og tilskudd av animalsk protein er gunstig også for hamstere i fangenskap. 

Grønnsakskost: Brokkoli, gulrot, paprika, mais, salat, blomkål, ruccola og agurk er populært. Salat skal kun gis i små mengder, da det kan gi diaré. Velg alltid grønnsaker fremfor frukt. Gir du først frukt, må du passe på å ikke gi med frøene i frukten - disse er giftige for smådyr. Se en full liste over hvilke grønnsaker som inneholder hvilke viktige vitaminer lenger ned.

Forskjellig proteinkost: Rå kjøttdeig av storfe, kokt kylling, egg (hvite og plomme), gulost (ikke mer enn én gang i uka), melormer, våtfôr eller tørrfôr til hund og katt (anbefaler Provit frysetørkede godbiter til hund, og Almo Nature våtfôr til katt med ulike kjøtt- og fiskeblandinger), babymat på glass (anbefaler Hipp Grønnsaks- og kalvegryte). 

Det er særlig viktig med proteinrik kost under de mest aktive fasene av et hamsterliv: De første ukene hamsterungen kan spise selv - og vokser i en enorm fart (1-5 uker), for hamstere i sin mest vitale alder (opp til 8 mnd.), for drektige hamstere og for hunner som ammer. 

Nei-mat (ferskfôr): Hamstere skal ikke skal ha løk, avokado, tomat, potet, og helst ikke spinat (hindrer kalsiumopptak) eller melk. Hamstere, som mange andre smådyr, blir laktoseintolerante når de er ferdig å die fra moren. De kan få yoghurt naturell (laktosefri).

Husk å ta bort alle ferskfôrrester i bur og sovehus etter 12 timer. Gjør man ikke dét, vil maten råtne i buret, og skape grobunn for uvedkomne bakterier. Vær særlig nøye med å rense sovehuset. For en komplett liste over hva hamsteren din kan spise av grøntfôr, se denne listen. 

Det er kjekt å ha en egen skål til hamsterens våtfôr. Den skal skylles ren og fylles hver dag, gjerne på kveldstid da hamsteren naturlig står opp og leter etter mat. Det hamsteren ikke spiser i løpet av natta fjerner du morgenen etter. Noen av porsjonene over er litt store, slik at man lettere skal kunne se hva som er oppi. Man trenger f.eks. ikke gi fullt så mye yoghurt som i lørdagsskåla.
Mandag: Hipp økologisk grønnsaks- og kalvegryte (m. gulrot, mais, kalvekjøtt og ris) og brokkoli. 
Tirsdag: Ruccola, paprika og små skiver av kylling naturellpålegg (ukrydret og helst uten salt).
Onsdag: Våtfôr til katt (Almo Nature med tunfisk og laks), brokkoli, gulrot og agurk.
Torsdag: Hagegodt! Løvetannblomst og -blader, gress, tre biter Provit frysetørket griselever til hund.
Fredag: Våtfôr til katt (Almo Nature tunfisk med skinke), gulrot og ruccola. 
Lørdag: Laktosefri yoghurt naturell, blåbær, bringebær og et par gresskarkjerner.
Søndag: Kokt egg, alfalfaspirer, paprika og blåbær.





SE OPP FOR SUKKER!
I dyrebutikkene selges det mye som ikke burde gis til smådyr. Hamstersnacks med et stort sukkerinnhold er faktisk veldig vanlig, uten at vi som regel er klar over det. Det er ikke så mange som leser innholdslisten på hamstersnacksen de kjøper, men det bør man absolutt gjøre. Sukker har ingenting i hamsterfôr å gjøre. Det er svært helseskadelig for disse små dyrene på sikt, og gi grobunn for mange alvorlige sykdommer. Likevel produserer de fleste merker slik snacks. Grunnen til at vi kjøper disse produktene likevel, er fordi de pakkes inn i en embalasje med fokus på "ekstra vitaminer" og "frukt og grønnsaker". Bildene til høyre under er av ulike sukkerholdige snacks; youghurtdrops og gnagerstenger. Disse gnagerstengene finnes i mange ulike smaker, men inneholder ikke mer enn 2-5% frukt og grønt. Dét er ikke mye å skryte av. Da blir hamsteren din mye gladere og friskere av en porsjon ferskfôr.


Gir du hamsteren din en god blanding av alt som er skrevet i avsnittene over, får hamsteren i seg alt den trenger. Det er ikke nødvendig å kjøpe én eneste pakke hamstersnacks som kun vil gi hamsteren din dårligere helse i lengden. Det eneste jeg kjøper fra gnagersnackshylla i dyrebutikken er poser med tørket eller frysetørket frukt (usukret) og nøtter. 


I skåla til venstre: Én bit egg, gulost, kylling, brokkoli, grønn paprika og litt vannmelon.












.

HØY, GRESS OG URTER 
Hamstere spiser ikke så mye høy og halm, og de skal heller ikke ha de grove typene av høy fordi halmstråene kan skade kinnposene til hamsteren. Men de takker gjerne ja til fint høy av den typen som inneholder mest tørket gress. Velg en type som er god og grønn i fargen. Ellers er blandinger av tørket løvetann, gulrotgress og ulike urter veldig, veldig populært. Jeg bruker hovedsakelig blandinger til ulike gnagere av merket JR Farm, men det finnes helt sikkert mange tilsvarende merker og produkter på markedet.

Friskt gress og løvetann på sommeren tar de også imot med stor takk. Husk å skylle det godt før det gis til hamsteren, og plukk ikke grønt langs bilveier eller der det går mange hunder på tur.

Som alternativ kan man så gnagergress fra dyrebutikken selv, året gjennom (se bildet til venstre). Flere bilder, en oppskrift på hvordan man gjør dette og porsjonsveiledning finnes her.





.
VITAMINER OG MINERALER
Har hamsteren din et variert og godt kosthold er det ikke nødvendig å tilsette ekstra vitaminer i vannet eller maten. De vitaminene man får kjøpt er ofte syntetiske, og mye vanskeligere for hamsterkroppen å ta opp enn de vitaminene som finnes naturlig i mat. Likevel er det greit å notere seg følgene vitaminer, så du er sikker på at dyret ditt får i seg det som er nødvendig.

Vitamin A: Mangel på vitamin A kan føre til at dyret blir lettere utsatt for infeksjoner og stressrelaterte sykdommer, samt problemer med øynene. Mangel hos drektige hunner kan også føre til svakere unger. Hamstere (inkl. drektige) skal ikke ha for mye vitamin A, da det også kan gi uheldige virkninger. Gode kilder er ost, egg, yoghurt naturell (helst laktosefri), paprika, brokkoli, gulrot og ruccola.

Vitamin B1: Er viktig for vekst og utvikling, samt for hjerte-, nerve- og fordøyelsessystemet. Finnes i grønne erter, bananer, nøtter, fullkorn og alfalfa (gress/høy).

Vitamin B2: Er viktig for metabolismen til hamsteren, og finnes i yoghurt naturell (helst laktosefri) og brokkoli.

Vitamin B3: Hjelper kroppen til å rense bort giftige kjemikalier. Finnes i egg, fisk, kylling, brokkoli, gulrot, mais, peanøtter, mandler og bygg (korn/gress).

Vitamin C: De aller fleste rå grønnsaker inneholder en liten mengde C-vitamin. De som inneholder litt mer er blomkål, brokkoli, paprika, ruccola, persille og jordbær. 

Vitamin D: Viktig for muskler og skjelett. De fleste hamsterblandinger inneholder tilsatt D-vitamin. Ellers kan man gi fet fisk (eks. kokt laks, eller Almo Nature våtfôr til katt) og fiskeoljer (tran). Man kan f.eks. dryppe en dråpe fiskeolje på tørrfôret hver dag. Dette er ikke noe jeg har erfaring med selv, så jeg vil anbefale å snakke med noen med mer erfaring eller veterinæren til dyret dersom hamsteret lider av D-vitaminmangel.

Vitamin E: Veldig viktig for immunforsvaret, muskler, hud og pels. Finnes i fullkornsprodukter, nøtter, brokkoli, solsikkefrø og mais.

Vitamin K: Vitamin K er nødvendig for et fungerende reproduksjonssystem. Gulrøtter, erter, brokkoli, ruccola og havre er gode kilder.  

Kalsium: Er viktig for utvikling og vedlikehold av skjelettet, og er særlig viktig for drektige hunner og unge dyr. Finnes i meieriprodukter og brokkoli, og også i johannesbrød (en type tørkede bønner). Johannesbrød finnes i de fleste gode hamsterblandinger, og kan ellers kjøpes separat i dyrebutikken eller i noen matbutikker. Mange gnagersteiner inneholder også en kilde til kalsium, men dem er det sjeldent hamstere er interessert i.

Kobber og sink: Hjelper til med å bryte ned proteiner. Finnes i de fleste matvarer. Viktig for drektige hunner. Innmat (lever), fisk, grønne grønnsaker, fullkornsprodukter og nøtter er gode kilder. 

*Det finnes flere andre nødvendige vitaminer og mineraler som hamsteren også får i seg gjennom et sunt kosthold.





HJEMMELAGET HAMSTERGODT
Her vil det komme flere sunne oppskrifter etterhvert!