tirsdag 8. april 2014

Kull 3: Lykke til ute i verden! + Info om nye priser

I kveld var kvelden da alle de skjønne seks små har dratt til hvert sitt nye, gode hjem. 

Jeg føler meg helt sikker på at alle de små vil få et godt hamsterliv hos sine nye eiere, og det er en god følelse å sitte igjen med når man har lagt lagt ned så mye tid og kjærlighet i de små pelsdottene. For å ta en kort oppsummering; Clementine har flyttet til min venninne og felles hamsterentusiast Unni, hvor hun kommer til å få stell og fôr av ypperste kvalitet. Unni og jeg har en avtale om at jeg kan få låne Clementine når hun blir litt eldre for å ha ett kull på henne her hos meg. Siden (eller først) kan det tenkes hun får et kull eller to hos Unni også. Det blir veldig spennende! Clementine var den største og "fineste" jenta i kullet - hvis man kun ser på artstypiske trekk som størrelse, pelskvalitet, benbygning og hodefasong. Resten av gjengen er også noen av de søteste ungene som finnes altså. Det ble i det hele tatt et veldig vakkert kull, med unger store av vekst. Nå, fem uker gamle, veide de fleste rundt 100 g., og enda har de mange måneder å vokse på.

Calvin og Chino flyttet til Marie og Johanne i kveld, og deres familie. Søstrene har gleda seg lenge til å få de to gutta i hus, og jeg tviler ikke et sekund på at de vil få masse oppmerksomhet og kjempegodt stell hos dem. En annen liten en som dro i kveld var Calexico, som fant seg et herlig hjem samtidig som de andre på tross av at de som først skulle ha han ombestemte seg. Calexico skal bo hos Ingrid og familien hennes, og Ingrid har ventet veldig lenge på en hamster. Calexico er superkontaktsøkende og klatrer opp i hånda for en godbit eller løpetur hver eneste gang jeg har stukket hånda ned i buret, og jeg håper han fortsetter sånn i sitt nye hjem. Alle tre gutta i dette kullet var veldig utadvendte av seg.

De to siste jentene, Carly og Chloé har også kommet til hvert sitt gode hjem. Carly - den eneste langhårsungen vår - ble med Rikke og hennes familie hjem. Familien har hatt mange andre smådyr tidligere, så der tror jeg hun vil få det helt supert. Chloé flyttet til Emma og hennes familie i går. Emma var veldig uheldig med sitt siste hamster, som var sykt da hun fikk henne, så jeg håper og tror denne hamsteropplevelsen blir en ganske annen. Emma har også ventet veldig lenge på den lille, så jeg tror hun vil få masse oppmerksomhet hos den nye familien sin.

Med dette ønsker jeg alle mine kjære seks små lykke til, og lykke til til alle dere som har vært her og hentet hver deres unge. Send meg veldig gjerne en mail etter hvert med oppdatering om hvordan det står til!

Endring av priser
Så til noe helt annet: Jeg får til stadighet spørsmål om hvordan i all verden jeg kan tjene noe på dette her, og at de 250 kr. nærmest føles som en symbolsk sum for de som kjøper en hamsterunge. Svaret er jo at jeg ikke tjener noen verdens ting på å være hamsteroppdretter. Jeg går i minus for hvert kull jeg har, da det koster mye å stelle for en drektig hamstermor i over to uker, fø opp et helt kull i fem uker og gi dem alle nok plass (store bur) samtidig, og ellers sørge for at jeg har sunne og friske avlsdyr året rundt. Å drive hamsteroppdrett er en hobby, og som de fleste andre hobbyer bruker man penger på den, fremfor å få noen fortjeneste igjen.

Derfor har jeg bestemt meg for at jeg vil høyne prisen på mine dyr fra og med neste kull, så jeg i hvert fall kan gå i null. I takt med dyrebutikkenes prissetting av hamstere, og markedsprisene generelt (dvs. priser på fôr, bur og utstyr) føler jeg dette er en riktig avgjørelse. I dyrebutikken betaler man 200-250 kr. for en hamster som veldig ofte ikke har blitt håndtert og derfor ikke er tam, som ingen kjenner bakgrunnen eller slekta til, og som ingen kan vite om har god helse, sykdomssmitte (tyzzers, papova, wet tail bl.a.) eller anlegg for arvelige sykdommer.

Fra meg unngår man alle disse usikkerhetsmomentene: Du kan være trygg på at hamsterungen du kjøper har blitt håndtert og stelt med i utallige timer av oss fra den åpnet øynene sine for første gang, det er en unge av friske foreldre med gode og kjente gener, og jeg selger aldri dyr som jeg vet er syke. Samtidig har man noen å kontakte så lenge dyret lever ang. spørsmål om arten og ungen. Dere skulle visst hvor mange mail jeg sender per kull. Jeg sender i gjennomsnitt 20 mail pr. kjøper i løpet av ukene før henting. Da er det bare å gange 20 med antall unger i hvert enkelt kull. Videre kommer det gjerne en del spørsmål når hamsterungen omsider en i hus. Det blir med andre ord en del timer foran pc'en. Og jeg synes det er kjempehyggelig -  aldri plagsomt eller kjedelig. Er det én ting jeg elsker å skrive og snakke om så er det jo hamstere. Men det tar mye tid!

Fra og med kull 4 blir prisen pr. hamsterunge fra Min Dyreverden 350 kr. Med ungen følger et infoskriv om den første tiden, stamtavle, fødselsattest med info om ungen, et tøystykke med kjentlukt fra mor og søsken, overgangfôr og litt sunn snacks. Jeg ønsker med dette også å høyne hamsterts verdi som kjæledyr, og ønsker andre hamsteroppdrettere velkommen etter til å gjøre det samme. Det kan tenkes at jeg øker prisen enda mer i fremtiden, men det blir i så fall om en stund.

Ønsker du å stå på reservasjonsliste for neste kull, send meg gjerne en mail på enlitendyreverden@gmail.com. Bentley (fôrverthamster fra kull 2) kommer på besøk hit i påskeferien, og han skal da på date med skjønneste Tilly. De vil få et 100% langhårskull i begynnelsen av mai, om alt går etter planen. Om det blir et tredje og siste kull på Ellie til våren gjenstår å se, da det tok lang tid å få henne å bli drektig med kull 3.

Dette var en lang post! Avslutter med et bilde av hamsterheimen slik den ser ut nå som vi ikke har stuegulvet (!) fult av babybur.
Hjemme hos oss: I den lille stua vår står dyra i denne fine IKEA-hylla. Archie står øverst, Ellie rett under. Begge i store, fine Ferplast Mary-bur. Deretter kommer Tilly og Baileys i hvert sitt Ferplast Kios-bur. Marsvinjenta Thekla har som vist før fått seg en binge helt nederst. 

3 kommentarer:

  1. En kommentar til prisøkningen:

    I utgangspunktet er jeg enig i det du skriver. Det er veldig stor forskjell på å kjøpe hamster fra en privat oppdretter og fra dyrebutikk. En oppdretter kjenner dyrene sine og deres historie, har mye kunnskap om alle aspekter ved hamsterhold, sørger for å gjøre ungene trygge på mennesker, bryr seg om hvor dyrene havner og gir livslang oppfølging om ønskelig. Det følger av dette at en oppdretter legger mye tid og penger i virksomheten sin, og dermed har en viss rett til å kreve en noe høyere sum for sine dyr.

    Et annet argument som trekker for å øke prisen er, som du sier, at dette kan ha en positiv effekt på hamsterens status som kjæledyr.

    Når dette er sagt vil jeg gjerne påpeke at de fleste former for kjæledyreoppdrett er hobbybasert. Det vil si at de aller fleste oppdrettere velger å bringe nye dyr til verden fordi det er noe de brenner for og synes er givende. Man hører sjelden om privat oppdrettsvirksomhet som er tilstrekkelig inntektsbringende til at det går i overskudd. Det er min oppfatning at dersom man ønsker å drive hobbybasert dyrehold så må man også være villig til å bruke penger på dyrene sine.

    Det er fantastisk at stadig flere får øynene opp for at det finnes et alternativ til å kjøpe dyr fra dyrebutikk, og jeg skulle gjerne sett at det fantes enda flere dedikerte hamsteroppdrettere i landet vårt. Men jeg tror det er viktig at oppdrettere holder seg på et konkurransedyktig prisnivå i forhold til dyrebutikker for at denne positive trenden skal fortsette. Dersom det settes en for høy pris tror jeg dette vil kunne virke avskrekkende på potensielle kunder, og dermed indirekte bidra til å opprettholde dyrebutikkenes markedsandel fordi folk heller går dit for å kjøpe hamster. Vi må ikke glemme at det er snakk om et dyr med en høy reproduksjonskapasitet og en forventet levealder på snaue 2 år.

    Det er bare et drøyt år siden de fleste oppdrettere sist oppjusterte prisen på hamsterunger, den gang fra 200 kr til 250 kr. Å oppfordre til å høyne prisen på nytt så kort tid etter, og denne gang med hele 100 kr, synes jeg er anelse drastisk. Slik som markedet er per i dag er det heller ikke min oppfatning at etterspørselen etter privat oppdrettede hamstere er tilstrekkelig stor til å rettferdiggjøre en såpass betydelig prisøkning – det kan godt være at det finnes mange som kunne tenke seg å kjøpe fra oppdretter, men ikke for enhver pris. Jeg vil derfor be deg om å ta mine argumenter under overveielse og vurdere en mer beskjeden prisøkning.

    Avslutningsvis vil jeg også si at en tittel som «registrert oppdretter» i større grad ville forsvare en prisforhøyelse, i mine øyne. Jeg tviler ikke på at du besitter betydelige kunnskaper om genetikk og sykdom, men ved å avlegge oppdretterprøven vil dette være hevet over enhver tvil. Samtidig vil en godkjenning fra NHF bære vitne om at oppdrettet foregår i tråd med avlsveiledningens retningslinjer og krav til avlsdyr. Alt dette vil bidra til å legge tyngde bak argumentene dine ved at det beviselig setter deg i en klasse over dyrebutikkene, også fra et objektivt perspektiv.

    Jeg håper ikke du oppfatter kommentaren min som krass eller formanende. Dette er mine personlige meninger, og dersom du velger å holde fast ved avgjørelsen din kommer jeg ikke til å komme med ytterligere protester. Jeg stiller meg svært entusiastisk til privat hamsteroppdrett fordi det fremmer ansvarlig avl og dyrehold, og jeg applauderer innsatsen din i denne sammenheng. Du gjør en god og ikke minst viktig jobb, og jeg håper du vil fortsette å bringe nye hamsterliv til verden i lang tid fremover.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Vic!

      Takk for at du deler ditt synpunkt, og generelt takk for mange hyggelige kommentarer på bloggspostene mine. Jeg vil prøve å svare deg så systematisk og konsist som mulig på det du skriver.

      1. Jeg vil understreke at med den nye prisen, følger også en "forbedret" hamsterbabypakke. Hva den inneholder skrev jeg over. Verdien på en slik pakke (jeg satt meg ned og regnet på hver minste detalj), er 50 kr.

      2. Jeg kommer ikke til å tjene penger på en hundrelapps prisøkning. Jeg vil kun får en litt større del av utgiftene dekket. Den måten jeg driver oppdrett på - med store bur, ferskfôring, daglig temming og konstant oppfølging av kjøperen - koster mye, og tar mye tid. Penger og tid jeg gledelig setter av. Om man så ønsker å gjøre hobbyen sin til noe man også kan tjene penger på, eller i mitt tilfelle ikke tape penger på, så har man da sin absolutt fulle rett til å gjøre det. Det får bli opp til hver enkelt.

      4. Mitt mål er ikke å være en konkurrent til dyrebutikkene. Jeg kommer sannsynligvis aldri til å kunne måle meg med den industrien dyrebutikkene bruker som leverandør av smådyr. Hadde det vært det jeg prøvde på, hadde jeg hatt et par hundretalls avlsdyr, ikke fire små hjemme i stua. Målet mitt er å vise folk at det finnes mer dyrevennlige måter å anskaffe seg dyr på, å avle frem sunne dyr, og å øke hamsterinteressen i Norge. Jeg tilbyr en helt annen "vare" (hamsteren) og tjeneste (service, kommunikasjon, kontakt og oppfølging) enn det dyrebutikken gjør. Forskjellen på dyrebutikkdyr og oppdrettsdyr skrev jeg i innlegget. Derfor ser jeg ikke på dyrebutikken som en konkurrent jeg må justere meg etter prismessig. Om en kjøper ikke har råd til å betale 350 kr. for et levende dyr, har de heller ikke råd til å ha det.

      5. Jeg kan igjen fortelle at utrolig mange av mine til nå 30 hamsterkjøpere det siste året har beklaget seg over hvor lite de betaler. Nesten samtlige av de siste fem jeg nå solgte de seks ungene til tok opp dette temaet selv, og det var noe de tydelig følte på. Jeg fortalte flere av dem om planene for prisøkning, og responsen var den samme hos absolutt alle. Kommentarene var de samme: "Ja, det synes jeg absolutt du må gjøre." "Jeg hadde gledelig betalt en hundrelapp til for en så fin og tam hamster, og for alt du gjør for å informere oss om hvordan den skal ha det".

      6. Jo, hamsteretterspørselen er stor. Om det er reservasjonslister og liknende du vurderer ut i fra er dette ikke i samsvar med hvor stor interessen er. Jeg blir kontaktet av mange flere mennesker enn de som faktisk ender opp på reservasjonslisten. Jeg har en annonse ute nå om de kommende ungene, hvor prisen står til 350 kr. Jeg har sålangt mottatt like mange henvendelser på den som de forrige, og ingen av dem setter spørsmålstegn ved prisen.

      7. Jeg er ikke medlem i Norsk Hamsterforening simpelten fordi NHF ikke er en fungerende forening slik den er i dag. Selv ikke nettsiden deres har blitt oppdatert på over et år, og informasjonen og retningslinjene de gir er i stor grad mangelfull. Derfor ser jeg ikke på å være medlem av NHF (som forøvrig kun har én aktiv registrert oppdretter i dag) som noen nødvendighet.

      Jeg håper dette ga deg en større forståelse. Om du ønsker å kommentere saken videre må du gjerne sende meg en mail: enlitendyreverden@.live.no

      Vennlig hilsen Marie

      Slett
    2. enlitendyreverden@gmail.com, skulle det selvsagt stå.

      Slett