lørdag 1. desember 2012

De første tre ukene


Ti dager gamle hamsterunger fra kull 2 spiser selv.
Din viktigste jobb de to første ukene er å holde deg unna redet, la hamstermor gjøre jobben sin, og ellers fôre henne godt. 

Det er greit å ta en daglig sjekk innom redet for å se til at alt er bra og at kullet ikke har stort frafall etc. I løpet av den første uken er det ikke uvanlig at et par unger faller fra, særlig ikke hvis det er snakk om et stort kull.

Tre dager etter fødselen vil du kunne se pigmenteringen til ungene, og dermed se hvor mange lyse og mørke unger du vil få. Fra og med ungene er 7 dager vil du kunne se hvilke farge de ulike ungene blir. Når ungene er tidligst 7-8 dager, vil de begynne å prøvesmake på maten som ligger i redet. Begynn da å gi dem myk og næringsrik mat som kokt egg, litt gulost og små grønnsaksbiter. Fra de er 10 dager spiser de fint selv, i tillegg til å drikke melk. Rundt denne aldreren og frem mot de neste par dagene, vil ungene bli stadig mer opptatt av å utforske verden utenfor redet. Hamstermor synes som regel at dette er alt for tidlig for små hamsterunger å gå ut alene, og drar dem derfor fort tilbake i redet. Hun bærer dem da med munnen, men hun vil ikke bite eller skade dem.

Når ungene er 11-12 dager kan du så smått begynne å ta på dem for å sjekke kjønn osv., dersom hamstermor tillater det. Det er bare fint at ungene blir kjent med lukten av hendene dine før de åpner øynene rundt 14-16 dager. Rundt denne tiden er det også på tide med det første burskiftet etter at ungene ble født. Skift ut ca halvparten av bunnmateriale, og rens toalett og alle hjørner. Redet skal helst stå som det er.



DEN TREDJE UKEN - TEMMING
24 dager gammel hamsterunge fra Min Dyreverdens kull 2.
Fra og med ungene er 11-12 dager, kan du begynne å venne dem til lukten din, dersom hamstermor
virker fortrolig med at du nærmer deg buret og ungene hennes. Å gjøre ungene kjent med hendene dine før de åpner øynene ved 15 dager er ofte gunstig.

Å temme hamsterunger er en tålmodighetsprøve. Det tar tid - et par timer hver dag - og det tar rolige, tålmodige hender. Man skal utfordre ungene litt etter litt, men heller ikke være så ivrig at man skremmer dem.

Aller først kan man begynne å gi de små ungene fôr fra hånda. Om det er ferskfôr eller tørrfôr spiller ingen rolle, så lenge det er noe de liker. Ellers er det bare å la hånda ligge i buret, og la ungene bli vant til at du er der. En fin måte å gjøre dette på, kan være å ta opp noen av ungene i en høy plasteske med bunnstrø fra førdeburet. Her kan du legge hånden din ned en stund, og løfte litt på ungene etterhvert, slik at du ikke trenger å sitte ved buret og stresse hamstermor unødvendig.

Vær alltid veldig forsiktig når du håndterer ungene. De er veldig skjøre, og de små kroppene tåler ikke så fryktelig mye. Sitt alltid på gulvet om du tar ungene opp av buret eller esken. Små hamsterunger er sprettne og raske på foten. Et høyt fall fra f.eks. sofa eller bord kan føre til døden for de små.

Når ungene er mellom 3 og 4 uker skal de skilles på kjønn. Jentene kan stå sammen med moren én uke til om buret er stort nok og moren ikke oppfører seg aggressivt mot ungene, mens gutta må i et helt eget bur. Disse burene skal være romslige, men pass på at det ikke er noen steder i buret de kan presse seg ut gjennom.

Temmeeske hvor ungene kan bli kjent med hånden din. 13 dager gamle unger på bildet, som er lånt av Merete fra Fragleberget hamsteroppdrett.