lørdag 1. desember 2012

Fødselen

Det sies at fødselen tar en til et par timer. Selv har jeg opplevd at fødselen har tatt opp til åtte timer, helt uten komplikasjoner involvert. Hunnen skal ha fullstendig ro under fødselen, og det er ingenting du skal gjøre fra eller til. Er du for nær redet de første dagene kan moren bli så stresset at hun spiser opp ungene sine. Dét høres kanskje morbid ut, men slik er det altså i hamsterverdenen. Med mindre du er en erfaren oppdretter med en rolig og trygg hamstermor som er godt kjent med deg - og som ikke har vist noen aggessiv oppførsel gjennom drektigheten, så skal du ikke forstyrre redet (kikke oppi det) de første par dagene.

Det kan skje at hamstermor føder ungene sine forskjellige steder i buret. Hun vil til slutt gå rundt, plukke dem opp og bære dem alle til redet. Ser du likevel en enslig unge ligge ute i buret, kan du løfte den opp med en skje (ta med bunnmaterialet under også), og legge den nært redet. Aldri ta på ungene.

Når fødselen begynner vil du som regel kunne høre små pipelyder etter hvert som ungene kommer ut, én etter én. Når hamstermor spiser morkaken og navelstrengen, piper ungen når hun kommer helt inn til magen. Er ungen dødfødt, syk eller veldig svak vil moren som regel spise ungen helt opp. Ikke alle unger lager like mye lyd ved fødselen, så ikke bekymre deg om du ikke hører så mye. Lydnivået på kullet ved fødsel og de første er ukene er individuelt, og det avhenger også av hvor stort kullet er. Ved et stort kull blir det større kamp om hamstermors patter, og ofte mer piping.

Hamsterungene kommer til verden fullstendig hjelpesløse. De er helt nakne og uten pels, har en tynn, gjennomsiktig hud, og hverken ører eller åpne øyne. De er ca. 2-3 cm store. Se bilder av et hamsterkull dag for dag fra fødselen av under Følg et kull dag for dag.
De 6 hamsterungene fra Min Dyreverdens kull 3. Ungene er mye mindre i virkeligheten enn hva man kan se på et bilde. 

Størrelsen på kullet varierer: 15 unger fra kull 2, to dager gamle.