lørdag 1. desember 2012

Fødeburet og redet



Øverst: Passente sovehus med avtagbart tak.
Midten: Lett å se til ungene når mor er ute
av sovehuset. 
Nederst: Passende fødebur: Ferplast Kios 
med enkel innredning. 
3-4 dager før fødselen er det viktig å gi hamstermor et bur som er egnet for å oppfostre unger i, det vil si et som ikke utgjør noen fare for henne eller de små. Buret må først og fremst ha en minst 15 cm høy plastbunn, slik at de små ungene ikke på noen måte kan nå opp til gitteret før de nærmer seg tre uker. Dette fordi gitteret ugjør en fare for de små hamsterungenes skjøre kropper. Gitteret bør også ha 7-8 mm mellomrom, ikke noe større. 

Ellers skal hamstere som skal føde og fostre opp unger aldri ha noe mindre bur enn den generelle minstestørrelsen på bur til syrisk hamster: 60x40x30h., og gjerne større hvis man har mulighet til det (obs. Ferplast Mary egner seg ikke som fødebur pga. lavere kant og for store sprinkler). Jeg bruker for øyeblikket Ferplast Kios-bur (60x40x30h) som fødebur, men jeg er ikke 100% fornøyde med dem, fordi man må skre røruttakene på hver langside av buret godt med ståltråd for å være sikker på at ikke hamsterhunnen stikker av. En drektig hamsterhunn vil ofte prøve å komme seg ut av buret for å finne et enda bedre sted hun kan bygge redet sitt, men det skal hun selvsagt ikke få lov til. 

Ikke bruk helplast
Man skal aldri bruke helplastbur eller esker som fødebur (eller som standardbur). Slike bur stresser en drektig hunn unødvendig mye, da hamsteren instinktivt vil føle seg fanget, og forgjeves prøve å finne en vei ut. Med gitterbur blir hamstermor mye mindre stresset. Dette kan jeg bekrefte fra oppdrettere som har prøvd begge deler. Jeg selv bruker kun gitterbur. 

Løpehjul og innredning
En dag eller to før fødeselen kan man med fordel ta ut løpehjulet fra buret, slik at hamstermor får brukt all sin energi på å bygge redet til ungene. De fleste modne hamsterhunner vil av seg selv slutte å bruke løpehjulet når fødselen nærmer seg, samt den første uka etter fødselen. Gjør hun ikke det, bør du ta hjulet ut. Ser du at dette stresser hamstermor veldig, kan du gi henne løpehjulet en halvtimes tid hver kveld fra ungene er et par dager. Pass da på at løpehjulet er festet høyt oppe på burgitteret, slik at ungene ikke kan komme seg inn, og hamstermor ikke vil flytte redet sitt til hjulet. Det kan få fatale følger.

Resten av buret skal være minimalt innredet. Drikkeflaske og matskål er nok. Hamstermor vil ikke ha behov for leker og annet utstyr før ungene er 14 dager gamle, da hun vil bruke all sin tid på ungene i redet - både dag og natt. Dessuten er alt av ting i buret som de små ungene kan komme seg under, henge seg fast i eller falle ned fra en potensiell fare. 

Redet
Som vist på bildene til høyre kan man bruke et romslig sovehus (minst 15x20 cm i bunnflate) som rede. Det er lurt å lage redet slik at du kan se til ungene uten å forstyrre redet ved å måtte løfte opp huset. Jeg gjør dette ved å sette sovehuset opp ned, og legge en trebro over taket (slike som kan rettes ut). Bøy det gjerne litt ned på den ene siden, eller fest det på annen måte slik at det ikke er noen mulighet for at taket faller ned i redet.

Det er ikke alltid hamstermor synes at sovehuset du har skaffet henne er det perfekte stedet å fostre opp unger i, og da vil hun bygge rede et annet sted i huset. I dagene og timene før fødselen er det også vanlig at hamstermor flytter rundt på redet, for å se hva som egner seg best. De kan virke litt forstyrret og veldrig travle, men dette vet de best og finner best ut av på egenhånd. Du må ikke prøve å flytte på redet før

Redemateriale
Under artikkelen Bur: Utstyr og rengjøring kan du lese mer om passende redemateriale. Jeg anbefaler vanlig ubleket, opprevet toalettpapir, i tillegg til flis eller annet bunnstrø. Gi hamstermor mer redemateriale enn vanlig i dagene før fødselen, slik at hun får bygget et godt og lunt rede. Ikke under noen om stendigheter skal det legges noen form for hamstervatt i redet. Hamstervatt er kjent for å rive i stykker lemmene til små hamsterbabyer. Les mer om hvorfor man ikke skal bruke hamstervatt under Bur: Utstyr og rengjøring.