lørdag 1. desember 2012

Drektigheten


En syrisk hamsterhunn går drektig i ca 16 dager. Av og til 15, av og til 17, og en veldig sjelden gang 18. Under denne tiden er det ikke så mye man skal gjøre, men et par ting er særlig viktig:
Ellie med 15 unger i magen - to dager før termin.
  • Drektige hunner skal ha ekstra proteinrik kost hver dag under hele drektigheten, og hver dag under hele ammeperioden. Se mer om proteinkost under Kosthold. Får ikke hunnen nok proteiner tilført under og etter drektigheten, kan det hende hun spiser en eller flere av ungene sine for å få nok energi til å fø opp resten av ungene. Dette må man selvsagt gjøre alt for å unngå.
  • De skal også ha vitamin- og næringsrikt fôr, med grøntfôr hver dag. Unngå alt som inneholder sukker. Se mer under Kosthold.
  • Det er lurt å veie hunnen hver annen til tredje dag. På den måten har du en viss kontroll over hva som skjer med henne, og muligheten til å ta henne til veterinæren om hun plustelig har et stort vekkttap kombinert med dårlig helse. Drektige hamstere skal ikke til veterinæren med mindre det er helt nødvendig, da man skal unngå alt stress så sant det er mulig. Ved veiing får du også konstatert om hunnen faktisk er drektig. I gjennomsnitt vil hunnen gå opp 1-3 gram om dagen, men dette kan gå i rykk og napp. Den største vektøkningen skjer den siste uka før termin.
  • Du kan håndtere hunnen som normalt under svangerskapet dersom hun ikke viser aggressiv atferd. Noen hunner kan bli ekstra hormonelle og aggressive, og da må du la de være i fred. Vær ellers forsiktig med ikke å klemme på magen hennes for mye, og vær også ekstra obs på at hun ikke kan falle ned større høyder. Dette gjelder både i og utenfor buret. Når hunnen er 13 dager drektig, er det på tide å la henne være i fred. Da skal buret været gjort i stand med rede og nok redemateriale, og du skal kun fôre henne daglig. 
Ellie med Min Dyreverdens kull 2 (hennes første kull) i magen, tre dager før termin. Rimelig rund!