lørdag 1. desember 2012

Paring og valg av avlspar

Har man først bestemt seg for å få et kull på hamsteren sin, må man forsikre seg om at både hunnen og hannen er egnet for bruk i avl. 

For det første bør begge dyrene være fra oppdrett, ikke dyrebutikken. Dette fordi dyr fra dyrebutikken ofte stammer fra flere generasjoners innavl, noe som ikke skaper friske dyr. Dessuten er det lurt å ha kjennskap til evt. sykdommer bakover i slektstreet. Man skal kun avle på friske hamstere med et godt gemytt, som har friske og kjente linjer. Som en hovedregel skal ikke avlsparet være beslektet i nær familie. Innavl er noe som kan brukes som redskap for å få frem visse trekk eller man ønsker å avle videre på, men dette er ikke noe man skal gjøre før man har god kjennskap om avl, genetikk og dyrenes slektskap. Søsken skal ikke under noen omstendigheter pares med hverandre. 

Genetikk
Denne siden tar ikke for seg genetikkens verden, men det er verdt å nevne et par ting: Man skal aldri pare to hamstere med satinpels (uansett om de er satin korthåret eller satin langhåret). Dette kan resultere i unger med svært dårlig pelskvalitet og hårløse flekker på kroppen. Man skal heller ikke pare to hamstere med dominant spot-mønster eller to med roan-mønster. Et dominant spot-par vil i gjennomsnitt få 25% færre unger (hvor disse dør i mors mage), og et roan-par kan få unger uten øyne. Man skal heller aldri avle på skinnyhunner (nakenhamster), da disse hunnene ikke er i stand til å amme ungene sine. Videre må du huske på følgende:

Hunnen:
  • Skal ikke ha sitt første kull før hun er 4 mnd. gammel. eller etter hun er ca. 6 mnd. gammel. En hamsterhunn blir kjønnsmoden ved 5-6 uker, men hun er ikke skikkelig utvokst før hun har nådd 5 mnd. Dette er en ideell alder for å få hennes første kull. Får hun unger for tidlig kan hun få svake og underutviklede unger, og hun vil som regel ikke være moden nok til å ta seg ordenlig av ungene. Hun vil fortsatt være unghamster i sin mest aktive og rastløse alder, som kan resultere i at hun overser ungene og gi dem lite stell og mat. Dette kan få fatale konsekvenser for de små. Får hun ungene for sent kan dette ende i fødselskomplikasjoner, da bekkenet hennes begynner å gro sammen fra denne alderen. 
  • Hunnen kan ikke brukes i avl lenger når hun er over 12 mnd. gammel.
  • Det er viktig at hunnen er tam og har et godt temperament. Er hun ikke tam og trygg vil hun ha lettere for å bli veldig stresset og aggressiv, særlig når du skal begynne å håndtere ungene hennes. 
Hannen: 
  • Hannen skal ikke brukes til avl før han er 2-3 mnd. gammel, selv om han blir kjønnsmoden i en alder av 5-6 uker. 


PARINGEN
Ellie og Archie under paringen til
Min Dyreverdens kull 5
Det å sette sammen to hamstere til en paring er ikke alltid bare enkelt. Du skal helst vite at hunnen har løpetid, hvis ikke kan hun gå til angrep og skade hannen. Den letteste måten du kan sjekke om hunnen har løpetid på, er å stryke henne med to fingre på baken, over halen. Om hun stivner til og strekker halen opp, er dette et sikkert tegn på at hun har løpetid. Ellers kan man ofte kjenne det på lukten av dyret. Hver 3-5 dag vil hun lukte ekstra stramt, noe som tyder på løpetid. Av erfaring kan jeg si at det kan være vanskelig å finne løpetid på enkelte hunner. Da må man bare prøve seg frem, og sette hunnen og hannen sammen likevel. 

Løpetid eller ikke - vær veldig forsiktig når du setter de to hamsterne sammen. Det kan være veldig lurt å ha en skinnhanske på seg på den ene hånden, slik at du lett kan gripe inn mellom de to om det blir slosskamp. Hvis ikke hunnen er interessert vil hun ikke nøle med å bite hannen, og av og til kan hun faktisk bite han til blods. Når du da skal separere dem er det ikke uvanlig at de biter deg også, derfor er skinnhansker nødvendig. Separer de to straks dersom dette skjer, og prøv igjen en annen kveld. 

Sett helst ikke hunnen og hannen sammen i ett av burene deres. Må du gjøre det, kan du kun sette dem i hannens bur, hvis ikke vil hunnen umiddelbart angripe den uvedkomne gjesten. Sett dem sammen på nøytral grunn, enten i en stor eske eller i en burgitteroverdel satt på gulvet, slik at du lett kan gripe inn. 

Selve paringen kan vare fra noen minutter til nærmere en time, dette er avhengig av hvor lenge de orker å holde på. Hannen besiger hunnen mange ganger etter hverandre, og vasker seg gjerne litt innimellom. Hunnen står som regel helst stiv under hele akten. Du kan se at de er ferdige når hannen ikke lenger er interessert i hunnen, eller når hunnen til slutt blir aggressiv mot hannen. Skill de da fra hverandre. Nå er hannens jobb gjort, resten av svangerskapet og oppfostring av ungene er det ene og alene hamstermor som tar seg av. Slik er det også for hamstere i naturen.