lørdag 1. desember 2012

Før du setter kull på hamsteren

Å følge et hamsterkull dag for dag er noe av det koseligste som finnes. Likevel er det et enormt ansvar man tar på seg, og man skal være forberedt og klar for å håndtere enhver situasjon som kan komme opp. 

Det er et stort ansvar å sette et hamsterkull til verden. På bare 16 dager kan to hamstere bli opp til 20 nye unger, selv om den vanligste kullstørrelsen er 4-10 unger. Da skal man vite hva man gjør, og man skal være sikker på at man kan gi de alle et godt hjem. Å levere hamsterunger til dyrebutikken er ikke det samme som å gi dem et godt hjem. Det er ditt ansvar å finne gode hjem til ungene, da man ikke vet hva slags hjem ungene vil bli solgt videre til via en dyrebutikk. Derfor bør du være sikker på at du har plass og råd til å ta vare på alle ungene selv frem til de er solgt eller blir omplassert. Om dette tar lang tid må ungene etter hvert ha individuelle bur, og det koster mye. En liten sjekkliste for hva du bør tenke på før du får kull: 

  • Har du råd? Det kan bli fryktelig dyrt med nye bur og utstyr, fôring av mange nye munner og ikke minst dyrlegeregninger hvis noe skulle gå galt med mor eller barn.
  • Har du tid? Å ha et kull krever mye tid. Å temme ungene før de blir leveringsklare tar flere timer hver dag. Skjer det noe med moren før ungene har fylt 16 dager, må du være forberedt på å gjøre et forsøk på å håndmate dem en gang i timen - døgnet rundt.
  • Har du plass? Ikke bare skal fødeburet været romslig, men du må ha plass til to nye bur når ungene skal skilles på kjønn ved 3-4 uker. De siste 1-2 ukene før ungene er leveringsklare må du ha noen reservebur i bakhånd, i tilfelle noen av ungene begynner å sloss. Får du ikke solgt alle ungene før de har fylt 7 uker vil alle trenge egne bur.
  • Har du kunnskap? Før man har kull på kjæledyr, bør man helst ha flere års erfaring med arten, og ha god kjennskap til avl på dyret, samt grunnleggende kunnskaper om genetikk og sykdommer. Dessuten må du være i stand til å skille ungene på kjønn med 100% sikkerhet når de er 3-4 uker gamle.
  • Hva gjør du ved komplikasjoner? Man krysser selvsagt alltid fingrene for at både fødsel og oppfostringen av ungene skal gå bra, men det er det ikke alltid de gjør. Det er alltid en risiko for at hamstermor ikke vil tåle svangerskapet. Er du villig til å sette livet til kjæledyret ditt i fare? Det er også en sjanse for at ungene i kullet faller fra eller at moren forlater eller overser dem, eller at hun dør mens ungene er små. Du bør ha satt deg inn i hvordan man fostrer opp hamsterunger for hånd før du setter et kull til verden, og du bør vite hvilken dyreklinikk du skal kontakte om komplikasjoner oppstår. Det er bedre å ha en plan B ferdig planlagt, enn at for liten tid og kunnskap fra din side skal gå ut over hamstermor og -ungers liv og helse.